Bemutatkozás

Várpalota környékén az 1900-as évek elején az előzetes felmérések alapján beindították a lignitbányászatot, mely aránylag kis mélységben, felszín alatt 100-200 m között történt. A keletkező frontok (vágatok) a szén kitermelése után kb. 1000 m hosszú párhuzamos folyosókként maradtak a föld alatt. Ezek az évek során aztán megsüllyedtek a felettük lévő keskeny talajréteg súlya és az esőzések, talajvizek miatt, amik aztán az idő során kisebb-nagyobb tavakká váltak. A nagy vízfelületeket töltésekkel kisebb, kezelhetőbb vízfelületekké alakították, majd halastavakként, víztározókként, később horgásztavakként hasznosítottak. Ezek egyike az Inota 30 Horgásztó.

A tó területe 24 hektár. Környezete alapjában véve a természet saját erejéből alakult ki ilyen csodálatos növény és állatvilágot megteremtve. A hatalmas nádassal övezett víz nagyon jó lehetőséget nyújt a természetes halszaporodásnak is. A tápláló források folyamatosan biztosítják az állandó vízszintet és a tisztaságot.

A tóban rejlő lehetőségeket magunk előtt látva néhányan úgy döntöttünk, hogy a tavat magánkézbe vesszük, és hogy e csodálatos környezetben fekvő terület szépségével másoknak is örömet szerezzünk, 1998-ban megalapítottuk az Inota 30 Horgász Egyesületet.

Azóta rengeteg feladatot megoldottunk, napjainkban is folyamatos a fejlesztés a tavon és környékén, szem előtt tartva tagjaink és vendégeink pihenési, szórakozási igényeit, megteremtve a családias hangulatot és környezetet.

A tó megközelítése Ősi és Várpalota közötti főútról a Nagybivalyos tó mellett elhaladva lehetséges. A tó partján a közlekedő utakat folyamatosan karban tartjuk, hogy a hozzánk látogató horgászok közlekedése kényelmes és biztonságos lehessen.